reede, 22. juuli 2016

Nõiaköök - taimedega lõnga värvimine

Mul hakkab juba vaikselt hirm..... meeletu tempoga ründavad mind erinevad nakkused. Õnneks on tegemist positiivsete nakkustega, kuid murelikuks teeb see, et selleks et tegeleda meelepärasega, peab millestki loobuma.

Viimase nädala nakkusest siis.  Sai tehtud esimesed iseseisvad katsetused taimedega värvimisel. Viis aastat tagasi sai käidud Palupõhja Looduskoolis koolitusel, kus toreda Airi Gailiti juhendamisel naised poole ööni ümber padade madistasid ja kolme sisuka päeva tulemusena sai palju erinevaid toone ja teadmisi. Siis nüüd sai podistatud täiesti iseseisvalt palju toredaid lõngu.

Tegevus vältas läbi kome päeva!

1. PÄEV
Sai käidud maal naistepuna põlla pääl, osjametsas ja kopli veerest korjatud rammusat maltsa, koduaiast jällegi  tomativõrseid ja lehti ning lupiine. Kõik hakitud ja vihmavette likku.
Muist keetsin samal õhtul ära, muist jäi järgmiseks päevaks, sest pliitidel on ka oma väikesed võimekulised piirangud.... Olgu mainitud, et töös oli nii puupliit kui ka elektrikas.


2. PÄEV
Peanõiale (mulle) tuli appi abinõid Amy (ta ise tembeldas end abinõiaks). Ja läkski usinaks lõngade pesemiseks, peitsimiseks ja igatepidi vaaritamiseks. Pliidid said sõna otseses mõttes tuld. Ja tulemused olid ettearvamatult toredad. Kui vahid potti ja ootad ja vaatad, et no ei miskit erilist... ja siis kui aeg käes oli lõng värviveest välja tõsta, siis kauni suveilmaga lõid eranditult kõik särama ja üllatasid meid. Võrratu. Nüüd tuli vaid ihar soov saada omale isiklik hirmus suur pott, sest 10 liitrine on ikka tilluke. Laenu peal sain kasutusse ka ühe vägeva töövahendi:

poti mahtu ei oska öelda, kuid varandust hetkel sees u 17...18 liitrit
Õhtuks oli muist lõngu kuivamas, muist jäi ööseks veel värvivette tõmblema ja lupiinileovesi ja lõngad ootasid järgmist päeva, et potti sulpsata.

3. PÄEV
Tulemuste nägemise päev. Ülimalt nauditav.
malts, osi, malts, naistepuna, naistepuna, tomat, lupiin 3*
Ei saa ütlemata jätta, et üllataja oli malts, lihtne korjata, ainult tükeldamise vaev ja nii särav kollane.
Olgu veel öeldud, et hetke värvimised olen teinud vaid maarjajää peitsiga. Aga katsetused jätkuvad.

Täna sai kuivama kirsiokstega värvitud lõng ja naistepunaga värvitud lõnga tahan uuesti naistepunaõisikutega üle värvida, sest soovin tugevamat punakaspruuni tooni! Sellest teen peagi väikese reportaaži.

Olgu siinkohal tänatud vahva abinõid Amy ja kõiksugu kirjandus, vahet pole kes millist raamatut kiidab või laidab, kuid kui oled alles avastamas loodusvärvide maailma, siis lugemist oli nii siit kui sealt ning internetistki. Omad järeldused tuleb teha ikka kogemuste põhjal. Ja karta pole miskit. Äge!!!



MALTS RUULIB!!!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar