pühapäev, 8. oktoober 2017

Heegeldatud vaip - ovaalne

Olen märganud, et väga palju heegeldatakse ümaraid vaipu, suuremaid ja väiksemaid, pitsilsemaid ja maakamaid, ühevärvilisi ja mandala stiilis. Kuid ovaalseid ja kandilisi on "liikvel" suhteliselt vähe. Samas ovaalne on ju sageli palju praktilisem!

Olen ise teinud nii mõnedki ovaalsed vaibad, kuid fotod on kahjuks jäänud tegemata. Nemad olid mul isemoodi omalooming ja mustrit pole ka ülesse täheldatud. Nüüd võitsin ette ühe interneti avarustest leitud mustri, kohandasin enda järgi ja tegin lihtsalt niisama ühe ovaalse vaibakese.



Selline tema sai, mõõdud on 115 - 70 cm (paras magamistuppa voodi ette, et jalad külma põranda ehmatust ei saaks). Kaalub nõks alla kahe kilo. Seega on ideaalne ka pesumasinas pestav koos teise sarnase vaibaga.


Materjal on pärit Türi Vaibast, seega lõigatud trikoomaterjal e kalts. Heegeldasin kahekordsest materjalist, sest muidu oleks olnud liialt niru. Heegelnõel nr 12.


Üldpildina on selline kergelt roosaka alatooniga, aga ligemalt uurides on roosa-säbruline.


Väike nipp, kui on üldmustrilt vaja üle minna jaotuvale mustrile. Siis mina hindan ära paigutuse kohad, st loen üle silmad ja jagan enam-vähem võrdsetele kohtadele ära sõlmides märkkohad heegeldisele. Nii on palju lihtsam heegeldada võrdselt jaotunult mustrit ja harutamist tuleb vähem. 


Ja siis oli valida kas teha äär nii või naa.... mina valisin selle mumpsikutega. Jäi hoidma kenasti ja andis vaibale toreda ilme.

Kuna vaiba heegeldamine on sedavõrd populaarne ja samas minult pidevalt küsitase väga lihtsaid küsimusi seoses vaiba heegeldamisega, siis otsustasin teha ka väikese tutvustava töötoa. Kui eelmisel aastal tegin ümara vaiba õpetamist, siis nüüd heegeldame ovaalset vaipa.

Ka ovaalse vaiba juures saab selgeks äärte ilusa hoidmise, et ei lokiks ja et ei kisuks.Samuti olen ka seda meelt, et kui tulla heegeldama oma elu esimest vaipa, siis see peabki olema selline väiksem näpusoojendus. Seejärel on võimalik analüüsida ja otsustada, et kas ollakse võimeline tegema ka suuremat vaipa.

Tutvustan erinevaid materjale. Näitan erinevatest materjalidest heegeldatud vaipu ja on võimalus valida erinevate materjalide vahel, et milline see tundub just see õige.

Näitan ka erinevaid heegelnõelu ja räägime nende headest ja halbadest omadustest.

Õpime kuidas kasvatada uut rida nii,et keegi ei näe seda "koledat" jutti, mida sageli algajate vaipadel on näha.

Kui oled jämedast materjalist heegeldamas esimest korda, siis panen südamele, et kuna tegemist on liigeste jaoks kurnava tegevusega, siis iga üks hindab ise kui palju ta korraga pingutada tohib. Tean omast käest, et hasart on lihtne tulema ja järgmisel päeval on randmed- sõrmed valulikud. Ka villid on võimalikud.

Ja mis veel oluline, kui töötoas ei jõua ajaliselt või füüsiliselt kõiki nippe proovida, siis olen olemas ka muudel aegadel Raplas Nobiina kaupluses ja võib julgelt tulla ka hiljem nö konsultatsiooni.

PS! Kõik minu töötoas osalenud saavad tasuta juurdepääsu minu kogutud vaibamustritele.

Mind võib ka rõõmsasti külla kutsuda, kui väike paras seltskond heegelhimulisi mind kutsub. Soovitatvalt võiks töötoas olla minimaalselt 5 ja maksimaalselt 10 inimest.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar